Reportáž ze sobotní výpravy za českými granáty

První exkurze z nového cyklu Muzejní soboty s přírodovědci nás zavedla na stopu českých granátů. Napřed jsme navštívili mimořádně pro nás mimo sezonu otevřené Muzeum českého granátu v Třebenicích, za které děkujeme paní starostce Třebenic.  Zde měl navíc geolog muzea Oldřich Janeček úvodní výklad o vzniku, složení a využití českých granátů včetně ukázky různých geologických vzorků. Již od začátku programu účastníci exkurze luštili v tajence ukryté místo, kde bývalý zaměstnanec zpracovny granátů schoval svůj granátový lup, který potajmu, během práce v těžebně, shromažďoval řadu let. Proto bylo třeba dávat při výkladu bedlivý pozor, aby žádná informace spojená s granáty neunikla pozornosti.  
Pak jsme se přesunuli k těžebně granátů u Podsedic, na jejímž okraji pokračoval výklad, ale většina zejména menších návštěvníků se vrhla na všechny čtyři a usilovně hledala malé, zbytkové granáty zbylé na zemi po těžbě. Nálezy byly bohaté a nikdo neodešel s prázdnou. Poté jsme pokračovali k obci Staré, u níž jsme udělali krátkou zastávku kvůli jinému geologickému jevu – kamennému moři na Blešenském vrchu. 
Za obcí Staré nás pak v lese u potoka Granátka čekala kamenná slunce, která sice s granáty nemají nic společného, ale jsou také zajímavým geologickým jevem. Jen o malý kousek za slunci se nachází návrší Linhorka, které tvoří z velké části matečná hornina obsahující v sobě právě granáty. Oproti samostatným granátům od Podsedic, jež se nacházejí v sypkých vrstvách, se tyto v hornině nedají těžit. Po geologickém výkladu na návrší zejména malé účastníky čekalo již závěrečné hledání granátového pokladu dle většinou již vyluštěné tajenky. Poklad v podobě krásných geologických vzorků od našeho geologa byl nakonec objeven a vykopán a každý malý i mladý návštěvník si domů odnesl alespoň jeho část. Účast na exkurzi byla hojná a i počasí bylo přívětivé. Dle ohlasů se snad první exkurze z cyklu Muzejních sobot s přírodovědci povedla. Těšíme se na Vás na té další 11.12.. Pozvánka již brzy na facebooku muzea!
Granaty 1.JPG
Granaty 2.JPG
Granaty 3.JPG
Granaty 4.JPG
Granaty 5.JPG
Granaty 6.JPG